Blog

Sinds een paar jaar zijn we naast ondernemer ook werkgever. In onze dagelijkse praktijk ben ik degene die zorgt voor de aansturing, taakverdeling en ontwikkeling van onze medewerkers. Ik kan enorm genieten van deze rol en vind het bijzonder dat ik mag samenwerken met fijne collega’s en me mag laten verrassen door hun kennis, ervaring […]

Generatiekloof op de werkvloer: van uitdaging naar potentieel

Sinds een paar jaar zijn we naast ondernemer ook werkgever. In onze dagelijkse praktijk ben ik degene die zorgt voor de aansturing, taakverdeling en ontwikkeling van onze medewerkers. Ik kan enorm genieten van deze rol en vind het bijzonder dat ik mag samenwerken met fijne collega’s en me mag laten verrassen door hun kennis, ervaring en kwaliteiten.

Leidinggeven, dat is wat mij betreft een persoonlijk proces, boordevol leermomenten. Nou hebben wij een klein team, en een bedrijf dat volop in ontwikkeling is. In onze praktijk was - zeker het afgelopen jaar - nog weinig routine te ontdekken. Dat zorgt ervoor dat we van iedereen die lerende modus hard nodig hebben. Juist vanuit mijn rol vind ik dat ik daarin het voorbeeld moet laten zien. Dus. Ik kijk vaak in de spiegel. Net als de letterlijke check of mijn haar en make up wel goed zitten, doe ik de figuurlijke check. Dat gaat vaak onbewust; het is toch ook de aard van het beestje.

Misschien herken je jezelf in een van mijn onverwachte spiegelmomenten. Zo was ik op 11 juli bij de BOB Zomerborrel bij Kasteel Maurick in Vught. Ik werd verrast door de enorm feestelijke sfeer, maar vooral door de energieke gesprekken met de nieuwste generaties. Ik kreeg geïnteresseerde vragen over ons ondernemerschap en er werd aandachtig geluisterd naar mijn enthousiaste verhaal over ons nieuwste paradepaardje, Formiblox. Dit spel is het visuele resultaat van de door ons ontwikkelde methode om snel inzicht te krijgen in teamdynamiek en individuele talenten. Kijkend in de spiegel, in dit geval terug in de tijd dat ik zelf tussen de 20 en 25 jaar was, zag ik toch grote verschillen. Ik kwam überhaupt niet op dit soort evenementen, terwijl ik bij de mensen die ik sprak veel ondernemersambities hoorde. Daarnaast, áls ik er was geweest zou ik zeker niet gedurfd hebben om zo relaxed vragen te stellen. Sterker nog, ook nu, op mijn 48e, moet ik aan het begin van de avond een drempeltje over om dat te kunnen doen.

De nieuwste generaties, ik vind ze ontzettend interessant en leerzaam. Gelukkig krijg ik daar bijna dagelijks de kans voor; onze zoon is 17 en heeft natuurlijk ook zijn eigen kijk op de wereld, die hij volop aan het ontwikkelen is. Dat is voor mij een erg goede reminder om te blijven zien hoe groot de verschillen zijn.

Tijd voor de vertaalslag naar jouw praktijk. Want hoe zit dat met jou, als leidinggevende? Geef je leiding vanuit jouw generatiebril, of kun je die ook afzetten om begrip te hebben voor wat de ander belangrijk vindt? Er zijn legio voorbeelden om te bespreken, maar hoe kijk jij bijvoorbeeld naar het maken van promotie? In mijn generatie is het de gewoonte dat je hard werkt, veel extra uren maakt en – na veel en lang ploeteren – kans maakt op de door jou gewilde promotie. Je moet zeg maar eerst uitgebreid laten zien wat je kunt, voordat je het mag gaan doen. Terwijl de jongste generatie dat toch anders bekijkt. Zij kunnen in een grote brij informatie, zoals het internet, snel vinden wat ze nodig hebben. Ook leren ze graag tijdens het uitvoeren van hun nieuwe werkzaamheden. Kom maar door met die promotie dus. En dan willen ze niet alleen op hun werk de beste versie van zichzelf laten zien, maar ook in hun vriendschappen, als moeder of vader, richting hun ouders, in hun hobby’s en in het zorgen voor hun gezondheid. Tja, daar past extra hard en veel werken niet bij … Je kunt je de frustratie van beide kanten voorstellen, toch? Tegelijkertijd word ik juist erg blij van de kansen die ik zie om je team, mét daarin die verschillende generaties, elkaar te laten versterken.

De voorbeelden hierboven zijn natuurlijk kort door de bocht, en hartstikke generaliserend. Ik vind het vooral een interessant vertrekpunt voor gesprekken met je collega’s. Dit kun je - deze week nog - doen: kies een voorbeeld uit je eigen praktijk, en vertel hoe je daar allebei tegenaan kijkt. Gebruik de tijd van het maandelijkse teamoverleg, de bila of de lunchpauze hier eens voor. Bespreek elkaars waarden als het gaat om hoe je met je werk omgaat, hoe je de werk-privébalans invult en hoe dat privé er eigenlijk uitziet. Wie weet ontdek je - juist door de verschillen - iets dat je van elkaar kunt leren.

Wil je direct inzicht in hoe je het personeelsbehoud binnen jouw organisatie kunt versterken? Zet jouw team op 1! In onze gratis quickscan ontdek je hoe je talenten beter benut, samenwerking optimaliseert en het behoud in je team vergroot.

Volgende