Blog

Samenwerken is een werkwoord. Ik vind het een mooie zin om deze blog mee te beginnen. Het is vast in mijn onderbewuste blijven hangen tijdens het lezen van een artikel of nieuwsbericht. Voor mij betekent het dat je je als leidinggevende en medewerker allebei in moet zetten voor jullie werkrelatie. En, net als in elke […]

Teamsamenstelling: Onmisbare tips voor de juiste generatie-mix

Samenwerken is een werkwoord. Ik vind het een mooie zin om deze blog mee te beginnen. Het is vast in mijn onderbewuste blijven hangen tijdens het lezen van een artikel of nieuwsbericht. Voor mij betekent het dat je je als leidinggevende en medewerker allebei in moet zetten voor jullie werkrelatie. En, net als in elke andere relatie, zul je daar in de loop van de tijd aan moeten blijven werken. Doe je dat niet, dan groei je onherroepelijk uit elkaar. Dat kan natuurlijk helemaal prima zijn, soms loopt het nou eenmaal zoals het loopt. Maar wanneer je als leidinggevende buikpijn krijgt van (onverwacht) vertrekkende collega’s, heb ik het idee dat het afscheid onnodig was. En dat is dan weer hartstikke jammer.

Want er komt veel extra werk op je af, met een onzekere uitkomst. Ineens moet je afscheid nemen van de vertrekkende collega. Tot de vervangende collega gevonden is moeten de werkzaamheden tijdelijk worden overgedragen, prioriteiten worden gesteld, communicatie worden geregeld richting collega’s, klanten en opdrachtgevers, en zo nog een hele waslijst aan taken en administratieve handelingen. Daarnaast zijn alle energie, tijd en Euro’s die je in deze collega hebt gestopt voor niets geweest. Erger nog, er dreigt nog meer verlies. Want hoe ontevreden was de vertrekkende collega eigenlijk écht? En wat merken klanten en opdrachtgevers daarvan? Kan het zijn dat er nog andere collega’s op het idee worden gebracht om te vertrekken? Als leidinggevende vraag je je bezorgd af wat er werkelijk leeft onder de oppervlakte van de, op het oog zo gezellige, donderdagmiddagborrel…

Omdat er zijn nog nooit zo veel generaties tegelijk op de werkvloer zijn geweest, staat jullie werkrelatie extra onder druk. Ook al is samenwerken een werkwoord dat op jou als leidinggevende én op je collega’s van toepassing is, vanuit jou zal hier toch de richting aan moeten worden gegeven. Het begint dus bij jou om deze extra uitdaging op te pakken.

De grap (ironisch maar toch) is in dit geval dat je zelf natuurlijk ook onderdeel bent van één van die generaties op de werkvloer En dat zijn dan ook nog eens generaties die ontzettend van elkaar verschillen, alleen al door de technologie waarmee ze wel of juist niet zijn opgegroeid. … Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik ben geboren in 1974 en hoor dus bij generatie X. Intussen ben ik moeder van onze zoon van 17, horende bij generatie Z. De afgelopen jaren heb ik me er regelmatig over verbaasd hoe makkelijk hij zijn weg vond op het internet (Snapchat streaks, internationale gesprekken via Discord) en hoe hij omging met zijn werkgevers (solliciteren per Whatsapp?). Deze voorbeelden vanuit mijn generatieblik bekeken: ik groeide op met stoepkanten, buskruit en een veel kleinere horizon, ik betaal pas sinds kort met mijn digitale wallet (jaja) en vond het ontzettend lastig om een werkgever teleur te moeten stellen met mijn vertrek (sorry!!).

Nou ja. Er zijn ontelbare voorbeelden van de verschillen tussen de generaties. En ze zijn dus ontzettend groot. Hoe krijg je daar als leidinggevende dan toch grip op? Hoe slinger je jullie werkrelatie de goede kant op?

Om het behoud in je organisatie te vergroten hoef je maar een paar dingen te doen, en die zitten ook nog eens in je takenpakket als leidinggevende. Een paar voorbeelden waarmee je datgene wat je al deed net iets anders aanpakt om die generatie-mix beter te laten samenwerken:

  1. Als onderdeel van het inwerktraject, vraag aan je nieuwe collega wat deze belangrijk vindt in het werken thuis en op kantoor. Wanneer wel of juist niet contact? Hoe kun je dat samen organiseren? Wat is daarvoor nodig?
  2. Nog een manier om het inwerktraject mee aan te vullen: koppel de nieuwe collega aan een collega van een andere generatie. Bespreek, na de eerste werkweken, met allebei de collega's wat hun ervaringen zijn en vraag ze om deze te delen met de rest van je team.
  3. Tijd voor een goed gesprek? De ene collega is gewend om eerst te bewijzen dat je iets kunt voordat je promotie maakt, terwijl de andere gaandeweg iets wil leren. Dat kan prima samengaan, als je dat bespreekbaar maakt in je team.
  4. Wat kun je van elkaar leren? Als jongere van rond de 20 had ik graag wat meer de spontaniteit van generatie Y gehad. En andersom kan generatie Y nog wel wat leren van mijn doorzettingsvermogen om een relatie met een werkgever een kans te geven.
  5. Vergeet jezelf niet toe te voegen aan de generatie-mix. Hoe kijk je bijvoorbeeld zelf naar de wereld om je heen? Voor welke belemmeringen zorgt dat? En hoe open sta je ervoor om eens een andere bril op te zetten? Welke kansen kan dat je opleveren?
  6. Laat je verrassen door de vindingrijkheid van de nieuwste generaties. Juist zij weten een veel snellere route te vinden om jullie doel te bereiken. Denk aan het voorbeeld op social media, van de moeder die aan haar zoon vraagt om een paar boodschappen te doen. Een kwartiertje later liggen de boodschappen in de keuken terwijl zoonlief niet van de bank af is geweest. Hoe dan? Bezorgd door de flitsservice. Nou, zo dus …. Interessante vraag toch, welke van jullie uitdagingen ook zo lekker snel kan worden opgelost?

Kortom, samenwerken is een werkwoord. Je moet er als leidinggevende én als collega je best voor doen om het goed te krijgen, en te houden. Juist nu is het belangrijk om daar kennis aan toe te voegen over de kijk op de wereld van de verschillende generaties. Natuurlijk, je begint met de algemene informatie. Daarna wordt het pas echt interessant: het gesprek met elkaar. Hoe zit dat bij jou? Herken jij jezelf in deze voorbeelden die passen bij jouw generatie? Of juist bij die van de vorige of de nieuwste? Wat hebben we allebei nodig om goed samen te (blijven) werken? Allemaal vragen die het nodige denkwerk met zich meebrengen. Maar ja, samenwerken is toch echt een werkwoord …

Benieuwd hoe je de kracht van generaties kunt bundelen voor een succesvolle samenwerking? Dan wil je onze webinar 'Samenwerken tussen de generaties' niet missen! Op dinsdag 17 oktober nemen we je in een uur mee door de dynamiek van generaties op de werkvloer. Mis deze kans niet. Meld je vandaag nog aan en verzeker jezelf van een plek.

Vorige